Verslag Interclub ronde 2, TSM 1

Sint-Amandsberg is het kleinduimpje uit de reeks en dus was de opdracht vooraf zonneklaar: winnen, liefst met een groot verschil.

Na amper een uur spelen stonden we al op voorsprong. Joeps tegenstander kende duidelijk de finesses van de opening niet. In een stelling die nogal onder spanning staat, kan het dan snel mislopen.

Voor de volgende resultaten was het dan een tijdje wachten. Austin verdubbelde de voorsprong. In de opening had hij na dameruil een pionnetje gewonnen en dat voordeel werd simpel omgezet.

Mathias, die na een weekje afwezigheid weer op post was, had nog wat last van een jetlag en voelde zich niet al te best. Na vijftien zetten zonder enig voordeel werd er remise overeengekomen.

Ook remise voor Raf en dat was eigenlijk voor iedereen die de stelling halverwege had gezien een verrassing. Alle witte stukken stonden op de zwarte koning gericht. Raf rekende zich een ongeluk, zette een stuk en prise (dat werd geweigerd), maar vond geen doorbraak. Zwart wist de stelling te houden en uiteindelijk zou verder proberen onverantwoord geweest zijn.

Bram voegde een vol punt toe en zette ons daarmee op 4-1. De dames werden snel geruild en zwart leek niet minder te staan, maar Bram was gewoon de meerdere van zijn tegenstander. Die liet zijn koning wegdrummen en dan was het einde niet ver meer.

Ik kwam zelf goed uit de opening, maar verzuimde dan de logische bevrijdende zet te doen met een miniem plusje. Liever de stelling gecompliceerd houden, dacht ik, maar dat liep niet zo best. Na wisselende kansen en een gloeiende tijdnoodfase bleef er een dode remise over.

Ook Jan leek lang op remise af te stevenen, maar in tijdnood blunderde zijn tegenstander zodat Jan een gewonnen eindspel kon ingaan. Een meevallertje.

Viermaal winst op de onderste borden, dan zou vier keer remise op de topborden een fraaie symmetrie geven. Dat was Philips hoop nadat hij een quasi gewonnen eindspel had verblunderd. In het resulterende eindspel met L+4p tegen T+2p (waarvan een ver opgerukte vrije h-pion) deed Philip nog heel lang lastig, maar tegen acht uur moest hij toch de koning omleggen. Eindstand: 5,5-2,5.

Categorie: 
Verslag Interclub