IC Ronde 2: TSM 1

[b]TSM 1 - Charleroi 3 : 4 - 2[/b]
1 DE WACHTER MATHIAS (2351) 0-1 LAURENT BRUNO (2306)
2 DE CONINCK RAFAEL (2266) 1-0 AUDIN THIERRY (2040)
3 VERDUYN PHILIPPE (2242) ½-½ LALAU ALEXANDRE (2039)
4 VANPARYS PHILIP (2227) 1-0ff HIAS LUDOVIC (2017)
5 VANLERBERGHE FILIP (2218) 1-0 BAUDOIN OLIVIER (1972)
6 MANGELSCHOTS PETER (2025) ½-½ ROMANELLI ROBERT (1967)
<2222> 14 - 9 <2057>

CREC 3 was in de eerste ronde een van de sterkere ploegen uit de reeks en met een club die veel wisselmogelijkheden heeft, weet je op voorhand nooit hoe sterk ze gaan opkomen. Dat bleek uiteindelijk mee te vallen. Op bord 1 had Charleroi zich versterkt met IM Laurent maar op de andere borden stond dan wel een vrij homogeen geheel van 1950-2050 elo, tegen ons legertje 2200's mocht dat niet volstaan.

Om te beginnen kregen we al meer dan een punt in de schoot geworpen. Hun vierde bord zou het niet halen, zodat Philip werkloos bleef. De 3-0 in die partij maakte dat we zelfs met een score van drie-drie de match zouden winnen.

En het zag er een hele tijd naar uit dat dat ook het geval zou zijn. Net als in de eerste ronde geen makkelijke walk-over, maar werken op alle borden.
Mat had weinig vertrouwen in zijn stelling en velen hadden weinig vertrouwen in Filips stelling. Echt veel mocht er dan niet meer misgaan.

Maar Raf zorgde lang voor een punt dat al op voorhand werd ingeschreven. Vanuit een gedegen voorbereiding leek hij zijn tegenstander makkelijk te overspelen. Na een onnauwkeurigheid kon die echter stevig terugvechten. Maar voor wit stak zo stilaan tijdnood zijn grijnzende kop op. Na compleet mistasten van wit wist Raf een kwal te winnen en de partij makkelijk - zelfs enigszins sadistisch beheerst - naar winst te voeren.

Filip had een kwal geofferd op h1 en had daar niet meer dan een pion voor. Een onduidelijke stelling die hij zeker zou kunnen verliezen. Ook Mat kreeg het kwaad zodat er op de andere borden wat moest geraapt worden.
Philippe was met licht voordeel uit de opening gekomen, maar had daar weinig mee kunnen aanvangen en het werd logisch remise.

Dat was het sein voor mij om naar een dode remise af te wikkelen. Mijn tegenstander - vroeger blijkbaar nog eerstebordspeler in tweede - zuchtte en kopschudde wat, maar had absoluut geen aanknopingspunt om verder te spelen. Mijn remisevoorstel werd aanvaard en de matchpunten waren binnen.

Wat later verloor Mat zijn partij - waarover achteraf nog duchtig werd gedebatteerd: moest dat paard nu op f3 of e2 komen? Mat had onderweg wel kansjes gemist, maar verloor uiteindelijk tegen een erg sterk spelende tegenstander.

Een kleine verrassing viel er nog op bord 5, want Filip had in het verre eindspel nog steeds een kwal minder maar ondertussen twee pionnen meer. Die liepen doodgemoedereerd naar de overkant. Sterke coup de théâtre van Filip zodat we uiteindelijk nog een comfortabele 4-2 bijeen speelden.

TSM 1 en CREC 3 waren op elo de sterkste twee ploegen van ronde 2 in 3B. We mogen dus wel zeggen dat we een echte topper gewonnen hebben. Verder had alleen Anderlecht 2 nog een gemiddelde van +2000, maar de Brusselaars verloren. Met dank aan Leuven 2.
TSM 1 moet na amper twee ronden alleen nog Caissa Europe naast zich dulden.