IC Ronde 7: TSM1

[b]TSM 1 - Rochade Eupen 2 : 3,5-4,5[/b]

1 DE WACHTER MATHIAS (2328) ½-½ (2370) BRUEHL ANDREAS
2 VANPARYS PHILIP (2208) 0-1 (2290) BUHR CARL-CHRISTIAN
3 HELSEN STEFF (2177) 1-0 (2257) PETZOLD KLAUS
4 DE CONINCK RAFAEL (2139) 0-1 (2219) KARTSEV SOEL
5 VERHAEGEN WIM (2091) 0-1 (2203) FOGUENNE MARC
6 MANGELSCHOTS PETER (2081) 1-0 (2038) VAN LISHOUT FRANCOIS
7 VERCAMMEN ROBERT (2042) ½-½ (2074) OEPEN LOTHAR
8 VERSCHOREN BRAM (1805) ½-½ (1671) SPROTEN RAPHAEL
<2109> - <2140>
15 - 17

Twee middenmoters tegen elkaar, dat zou een evenwichtige match moeten geven en dat was ook zo. Eupen was op de eerste borden behoorlijk sterk, maar op de laatste viel het wel mee. Wij konden geen beroep doen op Filip, maar voor de rest stonden we sterk.

Rafs partij was de kortste van de dag. Laatst begonnen, eerst klaar. Raf leek nochtans aardig uit de opening te komen met zwart, maar stond dan opeens een kwal achter. De paar pionnen die hij daarvoor had werden door wit versplinterd en uiteindelijk miste Raf een combinatie. Geen fraaie start.

Ik kon zelf met zwart de stand in evenwicht trekken, zij het met wat meeval. In de opening deed zich iets ongewoons voor: ik rokeerde kort, terwijl dat lang gemoeten had. Meestal is het andersom... Wit kreeg een zeer offensieve stelling met e4-f4-g4-h4, maar een directe doorbraak zat er niet in. Wit wou het toch forceren en plaatste een stukoffer dat door een tussenzetje eenvoudig weerlegd werd. Stand weer gelijk: 1-1.

Bert haalde een duidelijke plusremise. Vanuit de opening werden snel dames en een pak stukken geruild en zwart bleef met een slechte loper zitten. Bert verkoos op een bepaald moment op c5 te slaan met een pion terwijl na slaan met de toren de druk op de zwarte stelling gebleven was. Nu werden op de open d-lijn de torens geruild en het lopereindspel was door zwart te verdedigen.

Ook Bram speelde remise, al hadden we vooraf op iets meer gehoopt. Bram was niet in zijn dagje, liet teveel afruilen toe en wist niets te bereiken. Op de laatste drie borden, waar onze kansen lagen, betekende dat een toch niet onaardige twee op drie. Stand 2-2.

We kwamen daarna zelfs op voorsprong. Steff kreeg een wild middenspel op het bord waar heel wat stukken hingen. Uiteindelijk bleef er bij zwart iets te veel hangen. Een "zeer amusante partij", zoals Steff achteraf verkondigde. En de 3-2 flikkerde op het scorebord.

De drie resterende partijen boden echter niet zoveel hoop. Vooral Philip had het heel moeilijk. Na de opening kwam hij al gedrongen te staan. Veel heb ik er nadien niet van gezien, maar op een bepaald moment stond hij een pion achter en lag zijn koning onder vuur. Wat later was het uit.

Ook Wim redde het niet, al kwam hij heel aardig uit de opening. Het standaardplan in de stelling leek hem voordeel te geven, maar zwart had met Db4 een venijnige zet. In het vervolg verloor Wim ergens een kwal en dat viel niet meer goed te maken. Stand 3-4.

Mathias was net als vorige ronde het langst bezig, weer tegen erg sterke tegenstand. Net voor de tijdnood sloeg zijn tegenstander in een complexe stelling remise af. Er verscheen een al even complex toreneindspel op het bord dat iets beter leek voor zwart. Die zag het blijkbaar opeens niet meer zitten en stelde [i]out of the blue [/i] remise voor. Mat aanvaardde natuurlijk, wat de eindstand op 3,5-4,5, oftewel 15-17 bracht.

TSM 1 houdt daarmee Rochade 2 achter zich en blijft stabiel op de 7de plaats.