IC Ronde 2: TSM 2 en TSM 3

TSM was in het voor de gelegenheid tot abatoir omgebouwde repetitielokaal van de liberale harmonie van Temse te gast. En het was er over de 8 borden van TSM 3 en TSM 2 tesamen niet om aan te zien. Ik overloop voor het gemak de borden in volgorde van TSM 3 - bord 4 tot TSM 2 - bord 1. Over de eerste zes kunnen we het namelijk kort houden.

Onze nestor Flup mocht het opnemen tegen de lokale benjamin. De ervaring haalde het van de jeugdige frisheid met zuivere stuk- en partijwinst.

Patroklos nam het op tegen de zus van hogervernoemde benjamin. Of we haar dan een benjamine kunnen noemen laat ik in het midden. Patroklos heeft blijkbaar ook al de nodige rijpheid om met zijn ervaring de balans door te doen slaan, want ook hier werd een stuk, en de partij, afgesnoept.

Het ontbreekt me stilaan aan metaforen om Jeans overwinning tegen de derde jeugdspeler te omschrijven. Jean verdriedubbelde op de open c-lijn alwaar zwart een boel lopers en paarden had geposteerd. Ook hier stukwinst, of wat had je gedacht.

Freddy probeerde het wel, maar het kwam er niet uit. In plaats van een stuk won hij dan ook slechts een schamele 4 pionnen. Zijn tegenstander probeerde Freddy nog uit verveling dood te schuiven in het toreneindspel, maar dat haalde uiteindelijk toch niets uit.

0-4 voor TSM dus. Maar het ging nog verder.

Dries overklaste de (reeds vijfde) jeugdspeler vanuit de opening. Toen hij nog recht in de aanval liep met lange rochade plukte Dries met een een-tweetje van dame en paard de damevleugel kaal. Zwart had zijn dame daar maar niet moeten zetten.

Bert kreeg 1.e3 en 2.Dh5 voorgeschoteld. De partij verliep ongeveer als volgt: na 7 stukken wint Bert de dame, na 14 zetten nog een stuk, en na 21 zetten de partij.

Een mens zou een indigestie krijgen van al die materiaalwinst, dus Jan deed net het tegenovergestelde. Nadat zwart de slow-but-steady opening wat passief had aangepakt investeerde Jan zelf wat materiaal met een kwaliteitsoffer op f6. Dit zag er op zich al goed uit, maar hij kreeg ook nog eens alle tijd om Lb2 en Pf6 in stelling te brengen. Zwart speelde nog wel ...Kg7 ondanks de batterij van aftrekschaakjes die daarna mogelijk was, maar dat was waarschijnlijk enkel omdat hij geen materiaal achterstond.

De motor van TSM haperde echter bij Wim. Na een extreem rustige opening van het vis- noch vlees-type had hij een behoorlijk positioneel voordeel gekregen. In plaats van vlot de logische zetten te spelen begon hij echter lang na te denken. En zoals we weten is dit een invitatie voor ongenode gasten:

Duiveltje: nee Wim, speel niet ...g5 en die logische afruilcombinatie waarna je beter staat. Een wachtzet als ...a5 is ook goed.

Resultaat: wit kan de druk op e5 opvoeren en de dames gaan eraf. Wim staat nog steeds iets beter dankzij een passieve loper op d3 en een zwakke pion e4.

Duiveltje: verdubbel zijn f-pion met Lc8-g4xh3. Van die zwakte raakt hij nooit meer af.

Resultaat: e4 is uiteraard niet langer zwak, en de loper komt via h3 in het spel. Maar er is nog hoop.

Duiveltje: doe nog maar een wachtzet met a4.

Resultaat: Wim moet nog enkele stukken ruilen, maar kan het binnenvallen van de torens gelukkig nog vermijden. Alle voordeel is nu echter van de hypothetische soort. Wim probeert voor zover het nog kan de boel te forceren met een verre maar zwakke pion op a3, wat extra open lijnen en het ontdubbelen van de f-pion, maar Wit houdt de boel compleet dicht. Potremise.

Net geen 0-4 voor TSM 2 dus. We hebben de degradatiekandidaten nu al grotendeels gehad, op naar het echte werk!