IC ronde6: TSM2

Een nederlaag bij Oude God die nogal ongelegen komt, ook al is het dan met slechts 3,5-2,5 en ook al gelden er verzachtende omstandigheden. Wij waren verzwakt door de afzeggingen van Piet, Joep en Helmut, terwijl bij Oude God voor het eerst dit seizoen Pascal De Kaey weer meedeed.

Bert was op bord één tegen De Kaey als eerste klaar. Hij kreeg ongeveer dezelfde variant op het bord als vrijdag in de ZT. Na erg vroege dameruil was de stelling flink vervlakt. Na tien zetten al remise, en zeggen dat ze daar toch beiden een uur aan gespendeerd hebben.

Ik was op bord twee als tweede klaar, maar weeral met een nul op zak. In het middenspel had ik met wit een klein plusje en dan vond ik het nodig om een stukoffer van zwart uit te lokken. T'Sas ging erop in. Helaas terecht zo bleek. Stom. Volgende ronde zet ge mij maar ergens waar ik het minst schade kan berokkenen...

Dries, op bord vijf, incasseerde ook een nederlaag. Vorig jaar won hij nog tegen Nils Nijs, maar ondertussen heeft die een sordige 200 elo meer, met nog recent de scalp van IM Tissir (2490). Dries had gewaarschuwd moeten zijn, maar speelde naar eigen zeggen te nonchalant en betaalde dat cash.

En het bleef slecht gaan. Chris kreeg op bord drie een lange theoretische variant tegen die hij goed meespeelde. ("Ik heb het jaren geleden bekeken. We zijn bijna aan het einde van de variant en dan staat zwart gewonnen.") Ergens moet het toch anders gelopen zijn, want middels een stukoffer bleef Van Tichelen de zwarte stelling onder vuur nemen en Chris raakte er niet meer uit.

Gelukkig stonden we op dat moment quasi gewonnen op de twee resterende borden. Freddy leek op bord zes aanvankelijk niet veel te bereiken met een nogal tamme partijopzet. Maar ik vermoed dat hij gewoon sterker was dan zijn tegenstander want gaandeweg overrompelde hij die toch om in een gewonnen eindspel met twee pluspionnen te belanden.

Niet veel later mocht Jan, op bord vier, de eindstand vastleggen met een vol punt tegen Van Rompaey. Jan had positioneel voordeel vanuit de opening en bouwde dat netjes uit. In tijdnood begaf zijn tegenstander vrij eenvoudig onder de witte stukken die alle goede velden innamen. Mooie prestatie van Jan.

Met die 3,5-2,5 blijven we een half punt voor op Oude God. Het wordt uitkijken naar de andere uitslagen want het hele peloton zit bijzonder kort op elkaar.