IC Ronde 9: TSM1

TSM 1 - Aalter 1 : 5,5-2,5
1 DE WACHTER MATHIAS (2355) 1-0 PROVOOST SIMON (2295)
2 VANPARYS PHILIP (2220) 0-1 LARMUSEAU MAARTEN (2275)
3 DE CONINCK RAFAEL (2184) ½-½ VAN HOEVE AB (2173)
4 MANGELSCHOTS PETER (2073) ½-½ VAN HULLE YVES (2092)
5 JANSSEN DRIES (1982) 1-0ff CALLANT GEERT (1963)
6 DEWEERDT JAN (1973) 1-0 DE LATHOUWER MARC (1720)
7 VERCAMMEN ROBERT (1944) 1-0 VAN DEN BERGHE WANNES (1706)
8 VERHASSELT KARSTEN (1500) ½-½ HEYERICK ANTON (1499)
< 2029 > 19 - 12 < 1965 >

Aalter was net zoals de voorbije rondes verzwakt opgekomen, dus verwachtten we dat we mits enkele scores op de lagere borden de zege moesten kunnen thuishouden.

Dries was het rapste klaar. Zijn tegenstander was er met zijn hoofd niet bij. Met de rest overigens ook niet.

Maar de stand werd al snel gelijkgetrokken (nu ja, 'gelijk'), want Philip speelde de opening niet al te nauwkeurig en werd snel opgerold.

Mijn eigen partij bracht geen verandering in de stand. Wit behield voortdurend een openingsvoordeeltje en dat had hij nog altijd toen hij via dameruil een toreneindspel inging. Maar toen stelde hij remise voor, wat mij mogelijk veel ongemak en verdedigingswerk bespaarde.

Ook bij Raf werd het relatief snel remise. Raf kreeg met wit een vrijpion op d5, maar zwart kon die flink gaan bedreigen. Raf offerde een kwal om in de match te blijven, maar kreeg daarvoor een sterke loper op de lange diagonaal. Zwart betrouwde dat terecht niet en bood remise.

Daarmee haden we nog altijd een 2-2-voorsprong. Nog twee puntjes volstonden dus en met op bord zes en acht een eindspel met een pluspion zag dat er goed uit.

Maar uiteindelijk was het Mat die als eerste scoorde. Hij had de stelling heel de partij netjes onder controle en maakte met een mooie combinatie uit. Dat vond zijn tegenstander blijkbaar ook want hij gunde Mat mat op het bord. Sterke partij!

En ook bord zeven wrong zich er nog tussen. Daar haalde Bert na onnodige schermutselingen het punt binnen. Bert had zijn tegenstander helemaal weggespeeld, maar op het moment dat die op de achterste lijnen naar lucht aan het spartelen was, blunderde Bert een stuk weg. Maar zijn stelling was toen al zodanig goed... Hij kreeg voor zijn stuk een stevig pionnenfront en in tijdnood ging zwart mat.

Jan haalde wat later de vis binnen. Jan neemt zich de laatste tijd voor om rustig en onverstoord de positie te spelen. Dat deed hij ook, het leverde een pion op en veel veel zetten later werd dat naar winst gevoerd, zonder ook maar één tegenkans weg te geven.

Daarmee stond het 5-2. Onze youngster Karsten leek er lang een punt aan toe te gaan voegen. Wit zette zijn stukken raar neer, Karsten kwam in een lopereindspel met een pluspion, kon dat niet direct omzetten en sukkelde uiteindelijk in een dame-eindspel met een extra (rand)pion. Karsten bleef uiteraard proberen, maar gaf de partij onder (eigenlijk wat onbetamelijke) verbale druk van de laatst overgebleven Aalternaren toch maar remise.

Daarmee haalt TSM1 een thuisscore van 9 op 10 en staat het vierde in het klassement. Dat is buiten verwachting.