IC Ronde 1: TSM1

[b]Humbeek 1 - TSM 1 : 2,5-5,5[/b]

1 TONOLI BENJAMIN (2200) 0-1 DE WACHTER MATHIAS (2355)
2 VERSTRAETEN REIN (2199) 0-1 BOEYKENS MARC (2290)
3 VAN CAPPELLEN JONAS (2183) ½-½ DE CONINCK RAFAEL (2184)
4 VAN DEN BERKMORTEL THEO (2166) 0-1 MANGELSCHOTS PETER (2073)
5 COX JAN (2000) 1-0 JANSSEN DRIES (1982)
6 VAN AEL BERT (1962) 0-1 DEWEERDT JAN (1973)
7 VAN NOOTEN STIJN (1800) 0-1 VERCAMMEN ROBERT (1944)
8 DE BOUVER GUIDO (1790) 1-0 VERSCHOREN BRAM (1941)
<2038> 13-19 <2093>

We maakten de verplaatsing naar Strombeek (waar Humbeek voor de gelegenheid thuis speelde) met een mix van spelers die vorig jaar in de eerste en de tweede ploeg van TSM speelden. Ei zo na was ook Marc daar nog uit weggevallen, maar de voorbereiding van het Dexiadossier was net op tijd afgerond geraakt, zodat Marc erbij kon zijn.

Dat scheelde, want Marc schreef meteen ons eerste punt van het seizoen in de boekhouding bij. Nu ja, ‘meteen’, gedurende twee uur was er op geen enkel bord al een batig saldo te bespeuren. Pas in het derde uur gingen de balansen her en der scheefhangen.
Marc plande een vijandelijke overname van de zwarte koningsvleugel. Verstraeten probeerde met zijn activa nog wel voor tegendreigingen te zorgen, maar Marc pareerde die rustig en incasseerde het eerste punt (0-1).

Het zag ernaar uit dat onze topborden voor de recette zouden moeten zorgen, want Bert en Dries waren ondertussen behoorlijk in de problemen gekomen. Maar Mat wist met een bijzonder scherpe variant zijn tegenstander eronder te houden. Wit gooide enthousiast zijn pionnen naar voren, maar Mat offerde er zelf eentje en kreeg tegenspel. Geef Mat zo’n stelling en zijn beursnotering stijgt prompt. De voorsprong werd verdubbeld (0-2).

Op het derde bord leek het ook de goede kant uit te gaan. Raf kreeg een stelling op het bord die hij wel prettig vindt en haalde met zwart dan ook vlot gelijkspel. Door een combinatie won hij een stuk, maar wit kreeg er een gevaarlijke aanval voor, waarin hij een kwaliteit terugwon. Met twee stukken tegen een toren en een pion leek de winstkapitalisatie niet zo eenvoudig en dus stelde Raf maar remise voor. Wit keek de kat nog even uit de boom, maar enkele zetten later werd de vrede dan toch getekend.

Humbeek wist dan de verliesmarge wat in te perken. Tegen zijn jonge Nederlandse opponent speelde Dries door een kleine combinatie pardoes een kwaliteit kwijt. In het eindspel dat volgde probeerde Dries nog lang een halfje te redden, maar wit exploiteerde zijn voordeel zonder veel moeite en creëerde een winnende vrijpion op de damevleugel (1,5-2,5).

Jan leek in een rustige stelling wat te mogen manoeuvreren tot zwart plots zijn koningsvleugelpionnen naar voren gooide en lang rokeerde. Plots moest er aangevallen worden. Jan investeerde eerst enkele pionnen en toen dat niet genoeg rente opleverde, gooide hij er nog een kwaliteit tegenaan. De zwarte koning zag plots zijn koers flink dalen en toen hij dan nog in hevige tijdnood geraakte, mocht Jan zijn winst uittellen (1,5-3,5).

De beslissende coup werd uiteindelijk door Bert gepleegd en dat was wat onverwacht. Na de opening was Berts koning in het midden blijven staan en de stelling leek zoveel risicokapitaal niet te kunnen bijeenhouden. Maar in beginnende tijdnood zette zijn tegenstander voortdurend op de verkeerde aandelen in. Bert zei enkele keren welgemeend dank u en deed de totaalbalans definitief in ons voordeel overhellen (1,5-4,5).

Ik had dan het genoegen om Humbeek nog wat verder in de rode cijfers te duwen. Ook hier was de zwarte koning na de opening in het midden blijven steken, maar ik koos voor de veilige beleggingen. Niet overhaasten, stukken goed zetten en dan de centrumpionnen naar voren. Mijn Nederlandse opponent, een oudgediende van de meesterklasse, kreeg geen schijn van kans meer. Ik kon het me zelfs nog permitteren om aan een eerste onmiddellijke winstkapitalisatie te verzuimen, maar toen de tijdnood voorbij was kon hij met een toren tegen een dame alleen maar opgeven (1,5-5,5).

Dan was het nog lang wachten op Bram. De stelling leek lang gelijk op te gaan en dan verwacht je dat Bram gewoon sterker is dan zijn tegenstander, maar ergens moet er iets misgelopen zijn, want Bram leverde een kwaliteit in. Dat verlies bleek niet meer recht te trekken, zodat de koersen uiteindelijk strandden op 2,5-5,5.

Slotsom: een uitstekende dag en een hoopgevend begin van het nieuwe seizoen.