IC Ronde 8: TSM1

[b]TSM 1 – CC Brussels 1 : 4,5 - 1,5 [/b]

1 VERDUYN PHILIPPE (2242) ½-½ ZAMPARO SERGIO (2110)
2 VANPARYS PHILIP (2227) 1-0 SUNNERBERG CONSTANTIN (2096)
3 VANLERBERGHE FILIP (2218) 1-0 GRODENT GERALD (2021)
4 HELSEN STEFF (2163) 0-1 BERTRAM JOHANNES (1996)
5 MANGELSCHOTS PETER (2025) 1-0 VERMEIREN CORENTIN (1813)
6 VERHAEGEN WIM (2023) 1-0 MABILLE NATACHA (1779)
< 2150 > 15 - 9 < 1969 >

Door ziekte en vakantie misten we onze eerste twee borden, Mat en Raf, maar dat laten we dit jaar niet echt aan ons hart komen. Die van Brussels kwamen in ongeveer hun gebruikelijk sterkte op en dat mocht geen probleem vormen voor een ploeg op ramkoers.

Enfin, ramkoers… Er lag in deze achtste ronde een serieuze hobbel op het eerste stuk van het parcours en dat leidde tot bandbreuk bij Steff. Wit had een kleine kwal geofferd voor een imaginaire dreiging. Steff pareerde die, maar overzag enkele zetten later exact dezelfde dreiging. Een ordinair familieschaakje... Steff was er het hart van in, maar we namen ons voor om dat snel recht te zetten.

Wim trok de stand in evenwicht. Vanuit de opening werden de dames snel geruild, maar zwart kon zijn pionnen naar voor gooien en wit reageerde daar niet bijster goed op. Uiteindelijk parkeerde een zwart pionnetje zich op b2 en ondersteund door een goede loper en een binnendringende toren werd de klus vlot geklaard.

Niet veel later bracht Philip ons op voorsprong. In de opening koos wit een nevenvariantje, maar Philip had er weinig moeite mee. De e-lijn kwam helemaal open en de zwarte stukken vonden goede velden in het centrum. De witte stelling hing snel als los zand aaneen, maar Philip koos een beetje nonchalant voor de zet die net het minst duidelijk was. Wit leek nog te spartelen, maar uiteindelijk klopte het tactisch toch allemaal. Een optisch aantrekkelijke partij alleszins.

Minder spectaculair was de winst van Filip. Gebruik makend van een slechte zwarte loper snoerde hij de stelling goed dicht om dan via de b-lijn met de zware stukken binnen te vallen. Van ver gezien leek het allemaal niet zó erg, maar zwart kon geen kant meer op en moest opgeven.

Ikzelf was al vrij vroeg een pionnetje voorgekomen door een onnauwkeurigheid van zwart in de opening uit te buiten. Eigenlijk was het niet alleen een pion, maar ook een veel betere stelling en daar vloeide een koningsaanval uit voort. Die had ik sneller en beter naar winst kunnen voeren, maar toen zwart meende een winnende counter te hebben, lag daar opeens wel een fraaie combinatie gereed die materiaal won voor mij. Zwart speelde nog door tot hij een volle toren achterstond.

Op dat moment was het 4-1 en Philippe leek ook te gaan winnen. Hij had een gezond positioneel voordeel gekregen, de zwarte schijncounter afgeslagen en uiteindelijk een gezond pluspionnetje verkregen in het eindspel T+P tegen T+L. Iedereen verwachtte een vol punt, maar blijkbaar haperde Philippes techniek even want het werd na lang spelen nog remise.

Door de nederlagen van Leuven 2 en Caïssa Europe 1 staat TSM 1 nu al zes matchpunten voorop in het klassement. Nog eentje en de champagne mag knallen. Volgende ronde carnaval in Aalst?