IC Ronde 5: TSM1

1 ATANASIU NICOLAE (2100) 0-1 DE WACHTER MATHIAS (2351)
2 HEYNEN KOEN (2050) 0-1 VANPARYS PHILIP (2227)
3 BENSAID ABDELMOUINE (2030) 0-1 VANLERBERGHE FILIP (2218)
4 ROUSSEAU BENOIT (2020) 0-1 HELSEN STEFF (2163)
5 LANOYE REGIS (2010) 0-1 MANGELSCHOTS PETER (2025)
6 SAN LORENZO NORDINE (1781) ½-½ VERBRUGGEN JEAN (1738)

< 1999 > 7 - 17 < 2120 >

Met koning Winter in het land trokken we met de eerste ploeg richting Anderlecht. Helaas moesten we het zonder eigen Coninck stellen, die druk in de weer was en waarschijnlijk nog steeds bezig is de Conincklijke notulen en lesvoorbereidingen netjes in orde te brengen voor de gevreesde inspectie. Met Phillippe Verduyn ook op de afwezigheidslijst was het Jean Verbruggen die voor de dépannage zorgde op het laatste bord.
Gelukkig lagen de wegen er goed bij vandaag zodat beide auto’s zonder problemen mooi op tijd ter plaatse geraakten. Op papier zag het er ook zeer gunstig uit met gemiddeld een 120 elopunten per bord extra met uitzondering van een gelijkwaardig laatste en voorlaatse bord. Hoewel de ervaring ons leert dat de papierenwaarde soms sterk kan afwijken van de reële slagkracht, werd vandaag de boekhouding mooi gevolgd. Dit resulteerde in een 5,5 -0,5 overwinning met remise op het laatste bord.

Spijtig genoeg was het de GSM van Filip’s tegenstander die voor een eerste vroeg punt zorgde. Slechts 30 minuten in het spel (waarvan 10 met beide spelers aan het bord) werd het eerste punt geclaimd. Een beetje lullig, maar dit zijn nu eenmaal de regels..

Na een twintigtal zetten en een dik uur en een half later zorgde Jean voor de 1,5-0,5 met zijn gepatenteerde robuuste spelstrategie. Na een vrij rustige opening met 1. Pf3 stelde wit in een iets betere stelling een succesvol remiseaanbod voor.

Op de resterende borden zag het er allemaal erg gunstig uit met uitzondering van ons eerste bord, dat een pionnetje zoek was.. Het was uiteindelijk Philip die de volgende zege beklonk. Door de afwezigheid van Raf mocht Philip voor de 3de maal op rij met wit. De witte koningsvleugelpionnen trokken al vlug richting overkant. Wanneer zwart zijn kans zag een ongedekt pionnetje op g3 aan te vallen met een paard op a5, speelde Philip a tempo g4. Zwart plantte daarop zijn knol toch nog op g3. Dit was echter het begin van de zwarte lijdensweg. Na het verplaatsen van de witte toren op h1 naar g2, moest zwart met lede ogen aankijken hoe wit het gevangen zwarte paard ging slachten. Uiteindelijk kostte de misplaatste zwarte merrie maar 1 pion. Tegelijk was zwart op de damevleugel echter afgesneden met een witte pionnenas op a3, b4, en c5. Een misschien nog ongelukkiger paard op a6 werd eveneens verhinderd te spelen door een zwarte dame die de weg blokkeerde op c7. Na de pionwinst ging het allemaal redelijk vlug en werd vervolgens nog een gepend stuk opgehaald waarop zwart de paarden terug op stal zette. 2,5 – 0,5

Steff kreeg met wit al vlug een sterk houvast in het centrum met pionnen op d4 en e5. Zwart had moeite met goede velden voor zijn stukken te vinden. Toen hij zijn kans zag met f6 het centrum aan te tasten, werd de zwarte pionnenopstand meteen in de kiem gesmoord. Wit kon nu met tempowinst zijn pion op e6 planten. Tegelijk gingen de zwart pionnen op h5 en g4 teloor. Alsof dit nog niet genoeg was moest zwart noodgedwongen nog een stuk afgeven… Steff had vanaf het begin een goede stelling en strafte genadeloos de positionele fouten van zijn tegenstander af 3,5 – 0,5.

Peter demonstreerde een mooi tactisch staaltje vakwerk. Daar wit zijn paarden niet optimaal positioneerde, zag zwart schoon zijn kans de koningsvleugel te bestormen. Zwart heeft de dame op c7, loper op d6 en half-open f-lijn als ondersteuning voor het gekende Pg4 plan. Wit die met een ongecoördineerde Te1, a3 en Lc2 tijd had verloren, werd op Pg4 gedwongen h3 te spelen (g3 verliest na Pxf2 Kxf2 Pxd4 waarbij het paard f3 gepend is en na Dxd4 Lc5 voor damewinst zorgt). Na Lh2 Kf1 koos Peter voor het stukoffer op f2. Na Kxf2 Dg3 Kf1 dreigt zwart met e5 te slaan op h3 met de loper. Hoewel Peter vanaf het begin misschien niet alle tactische complicaties had overzien, koos hij intuïtief voor de juiste voortzetting. Uit de analyse bleek dat zwart over de hele lijn de beste voortzetting had gekozen. Deze mooie en leuke partij zorgde voor de 4,5 - 0,5.

Dit brengt ons bij de strijd op het eerste bord. In tegenstelling tot de 3 vorige borden was Mathias’ zijn partij eerder rommelig… Een vroeg pionoffer van Mat moest de compensatie schuldig blijven, waardoor wit een sterk dominerend centrum verkreeg. Hoewel we Mathias eerder als een positionele expert kennen, was daarvan eerder weinig te merken in deze partij, iedereen heeft wel eens een offday natuurlijk. Het was eerder ironisch dat Mat zich terug de partij inwerkte door het enige tactische trukje in de stelling. Met de verloren pion terug op zak, zette zwart een koningsaanval op de damevleugel op poten. Ondertussen zorgde een ver opgetrokken witte pion op d6 voor onrust in de zwarte stelling. Een tweede tactische misser van wit besloot de partij met ondekbaar mat. Het was de ongebreidelde promovatiedrang van wit die zijn koning kwetsbaar maakte voor de avances van de zwarte dame 5,5 – 0,5.

De matchwinst was zeker verdient met de 3 mooie partijen van Peter, Steff, Philip en de remise van Jean!