IC ronde 1: TSM1

Afdeling: 3 Serie: B
418 Geraardsbergen 1 - TSM 1 166
1 ACHTERGAELE KOEN 2101 0-1 DE WACHTER MATHIAS 2351
2 MARLIER GAETAN 1976 0-1 DE CONINCK RAFAEL 2266
3 COURTEYN PATRICK 1959 0-1 VANPARYS PHILIP 2227
4 SNEPPE HERMAN 1942 0-1 VANLERBERGHE FILIP 2218
5 MATTHIJS KRIS 1884 0-1 HELSEN STEFF 2163
6 MATTHIJS LUC 1800 0-1 MANGELSCHOTS PETER 2025
< 1944 > 6 - 18 < 2208 >

Het nieuwe seizoen is begonnen. De eeuwige vraag: wie is er uitgerust uit de vakantie gekomen, en wie is roestig? Onze eerste tegenstander, Geraardsbergen, was een leuke test om die vraag te kunnen beantwoorden.

En het antwoord "Roestig" lijkt op de meeste mensen van toepassing, hoewel het resultaat natuurlijk zeer bemoedigend is. Na 1u spelen tekenden de contouren van een moeilijke wedstrijd zich af, en na 2u leek Geraardsbergen zelfs een goede kans te maken de match te winnen. Maar een beetje geluk en handigheid zorgden dan toch voor een overtuigende overwinning voor TSM.

Philip was als eerste klaar. Hij kwam slecht uit de opening, maar weigerde toch remise op zet 12. De tegenstander bouwde kalm zijn voordeel uit. Toen hij het voordeel omzette in een kwaliteit (die hij won op a8), had Philip een uiterst venijnige counter op de koningsvleugel, die een extra stuk opleverde (netto dus twee stukken voor de toren). In de chaotische stelling die resulteerde wist Philip het overzicht te bewaren en een paar zetten later was het uit.

Peter speelde zijn lijfopening en kwam heel gemakkelijk slecht te staan. Hij rechtte de rug en wachtte geduldig op foutjes van zijn tegenstander om dat nadeel om te buigen. Die foutjes kwamen en rustigaan werd Peters slechte stelling een prachtstelling. Zo mooi dat Peter de genadeslag nog even wou uitstellen, maar afstel werd het niet.

Raf behandelde het ietwat excentrieke openingssysteem van zijn tegenstander zeer kalm, veroverde wat sterke velden en begon dat voordeel uit te bouwen tot een punt. De tegenstander verdedigde echter behoorlijk goed, en na een tijdje was het niet duidelijk hoe Raf nog verder kon raken. Deze verdediging had echter zeeen van tijd gekost. In zijn tijdnood belegerde de tegenstander een belangrijke pion van Raf, maar die verdedigde met tactische middelen, die de tegenstander niet allemaal wist te omzeilen. Niet al te veel zetten later was het mat.

Steff tikte het volgende punt binnen. Een uiterst kalme opening, een algemene afruil, en een remiseaanbod. Gezien de toestand in de wedstrijd kon dat niet aanvaard worden, wat natuurlijk een mooie uitvlucht is. In het duw- en trekwerk dat volgde werden enkele zwaktes gecreeerd in beide kampen, maar de witte zwaktes bleken belangrijker: 0-1.

Filip begon uiterst rustig aan de partij en leek het beste van het spel te hebben. Toen hij wat meer ruimte nam, werden zijn stukken echter teruggedreven en kwam zijn tegenstander sterk opzetten. Het zag er niet zo goed uit, maar volgens Filip was hij nooit de controle verloren. In tijdnood werd de tegenstander zenuwachtig en gaf een paar stukken weg: 1-0.

Als laatste was Mathias bezig. Na de opening stonden enkel de lichte stukken nog op het bord met daarbij een volledig symmetrische pionnenstructuur. Mathias begon aan de taak en maakte heel rustig progressie. Daarbij moesten naast de stukken ook nog enkele pionnen worden afgeruild, wat de winstkansen niet ten goede kwam. Na (heel) lang manoeuvreren kon zwart toch binnendringen in de witte stelling om de 0-6 vol te maken. Naar 't schijnt was het net voordien nog te keepen, maar na 5u spel is het nooit eenvoudig. Een mooie inspanning van Mathias!

Jammer voor de mensen van Geraardsbergen, er had zeker meer ingezeten. Voor ons is het natuurlijk een perfecte start van het seizoen!