Project Promotie

Het was een speciaal IC-seizoen voor TSM, met aan de positieve kant twee ploegen (TSM 2 en TSM 3) die de promotie afdwongen door de titel binnen te halen. Volgend seizoen spelen ze in respectievelijk derde en vierde klasse. TSM 2 is daarmee na de degradatie van vorig seizoen meteen weer terug. Knap!

Helaas was er ook de totaal onverwachte tragedie van TSM 1. Na bijna een decennium in tweede klasse volgde de nipte degradatie naar derde.

Maar de ontgoocheling was amper verteerd op Degradatie werd omgezet en vertaald naar Project Promotie. TSM 1 wil volgend jaar doen waar TSM 2 dit jaar in slaagde.

Toch een kleine bedenking over hoe het zover is kunnen komen...
In de eerste plaats was 2A geen competitie met twaalf, maar met negen ploegen. Brussels haalde niks, Ans en Namen alles (behalve Namen tegen Ans uiteraard). Van de overige negen ploegen eindigde Anderlecht eerste met 12, TSM laatste met 8.
Negen ploegen op een kluitje: als je dan de pech hebt dat je op het einde van de competitie tegen een paar (versterkbare) topteams moet, terwijl de concurrenten daar elders in het seizoen cadeautjes van kregen, dan is het inderdaad mogelijk dat je zelfs met het sterkste team in jaren toch degradeert.

Tweede bedenking: Raf deed het titanenwerk om de gemiddelde tegenstand in 2A eens op een rijtje te zetten en het resultaat is onthutsend:

1. TSM: 2163
2. Rochade: 2153
3. Leuven: 2146
4. Brussels: 2143
5. NLS: 2138
6. Boitsfort: 2138
7. Ans: 2123
8. Geel: 2121
9. Anderlecht: 2118
10. Namen: 2100
11. Eisden: 2091
12. Mechelen: 2081

Het verschil tussen TSM en Mechelen bedraagt 82 punten over àlle partijen, àlle rondes genomen. Een verschil van 80 punten, zo becijferde Raf, komt neer op een verwachting van ongeveer 10 procent meer per partij. Met andere woorden: we hebben die degradatie uiteraard voor een groot stuk aan ons eigen presteren te wijten, maar ook voor een flink stuk aan de ... laten we zeggen "ongelukkige kalender".
Voor alle duidelijkheid: dat is geen verwijt naar ploegen die minder tegenstand kregen. Integendeel: onze stadsgenoten verdienen alle lof dat ze in de laatste ronde na 20 minuten een voorstel van Geel voor een collectieve remise afgeslagen hebben en met gevaar om zelf te degraderen er toch voor gespeeld hebben.

De slotsom van ons seizoen kan alleen maar een veel geciteerde filmquote zijn: "We'll be back!"