IC Ronde 8: TSM 1

TSM 1 - Boey Temse 2 7.5-0.5
De Wachter Mathias - Van Laeken Rudy 1-0
Helsen Steff - Gijsen Stief 1-0
Vanlerberghe Filip - Van Landeghem Peter 1-0
Vanparys Philip - Wilssens Wim ½-½
De Coninck Rafael - Blommaert Marc 1-0
Mangelschots Peter - Gijsen Michelle 1-0
Van Der Fraenen Joep - Vereecken Bart 1-0
Vercammen Robert - De Jonghe Marc 1-0

Het was een middag hard werken. Tegen de zwakste ploeg van de reeks waren onze stellingen na 2 uur spelen relatief veel slechter dan tegen Ans en Amay. Maar alles kwam dus toch op zijn poten terecht, gelukkig. Vermits ik de chronologie kwijt ben, loop ik alfabetisch langs de borden.

Raf, onze man in vorm, speelde waarschijnlijk de minst overtuigende partij sinds lang. Een geplande aanval bleek toch niet zo duidelijk. Dus koos Raf ervoor zijn tegenstander de stelling te laten dichtschuiven. Er ontstond een gesloten pionnenketen van de h-lijn tot de c-lijn. Raf bleef proberen en werd daarvoor beloond toen de tegenstander een stuk wegblunderde.

Mathias had een gemakkelijke partij. De tegenstander stelde zich redelijk passief op en hoopte dat Mat er niet zou doorraken. In de vorige partij tussen deze twee spelers werkte die strategie, maar een gewaarschuwd man is er twee waard. Zwart werd volledig vastgezet en toen een verhinderde uitbraak toch gespeeld werd, kwam een eenvoudig gewonnen toreneindspel op het bord.

Steff wist eindelijk nog eens te winnen. Het witte openingsvoordeel werd geneutraliseerd en zwart wist zelfs een licht voordeel te bereiken. Het bleef trekken en duwen tot beide spelers in tijdnood zaten, waarin vanalles gebeurde. Het zwarte voordeel werd verkwanseld, maar een zet later verzuimde wit af te ruilen naar een remise paardeindspel. Met de dames er nog op wist zwart een matnet te breien.

Peter kondigde al vroeg aan dat de remisemarge bij hem redelijk groot was. Hij was zelf de eerste die het evenwicht verbrak door met een petite combinaison een pion in de buurt van zijn koning te laten slaan. Een tegentruuk won de pion onmiddellijk terug, maar wit had op dat moment zwart kunnen dwingen de moeilijke keuze te maken tussen eeuwig schaak geven, of verderspelen na dergelijke misser. Wit verkoos zelf het eeuwig schaak te vermijden, maar had de zwakte van de zwarte koning waarschijnlijk overschat. Zwart wist vervolgens de partij naar zich toe te trekken.

Joep speelde een partij zoals hij ze tegenwoordig wel meer speelt. Een klein openingsvoordeel werd omgezet in een aanvallende stelling. De tegenstander plooide niet, maar het witte voordeel was aanzienlijk. Normaal gaat bij Joep het licht dan uit na 3 en een half uur spelen, maar nu werd de klus keurig geklaard. De 2/2 dit weekend zal hem deugd doen!

Filip speelde tegen een vroegere concurrent uit de jeugdreeksen. Zwart miste iets in de opening, waardoor wit een pion kon winnen met controle over heel de stelling. Toen ging het even wat minder nauwkeurig en zwart wist chaos op het bord te toveren. Filip bleef kalm en haalde al bij al nog overtuigend het punt binnen.

Van Philips partij heb ik niet veel gesnapt. Het was een chaotische maar kalme stelling. Philip deed zijn uiterste best een aanval op te zetten, maar de stelling liet dat eigenlijk niet toe. De tegenstander verdedigde tegen de dreigingen en plaatste een taktisch remisevoorstel op het moment dat Philip begon te wanhopen. Philip had genoeg van spelen op basis van wensgedachten, schakelde over op de objectieve analyse en nam het voorstel dus aan.

Last but not least: Bert speelde de leukste partij van de dag. Na de opening eigende hij zich het initiatief toe en trok richting witte koning. Wit kon dat agressieve plan helemaal niet verhinderen. Een en ander werd opgengebroken en een bloedbad was in de maak. Ik heb jammer genoeg niet kunnen zien hoe hij het heeft afgemaakt.

Hiermee zijn we voorlopig weg van de degradatieplaatsen. De marge is echter niet ruim en de paringen van de laatste drie rondes maken dat veel mogelijk is. Zeker gezien de gekke opstellingen die wel eens durven voorkomen in die laatste rondes. Persoonlijk durf ik voorzichtig optimistisch zijn over onze kansen.