IC Ronde 3: TSM1

[b]TSM 1 - CREB 1 : 5-3[/b]

1 DE WACHTER MATHIAS 2327 - 2375 ADY JONATHAN ½-½
2 VANPARYS PHILIP 2208 - 2222 LUMINET DENIS ½-½
3 HELSEN STEFF 2154 - 2132 ZSCHIEDRICH HEIKO 1-0
4 VERHAEGEN WIM 2088 - 2082 METIOUI MOURAD ½-½
5 MANGELSCHOTS PETER 2063 - 1993 CORNIL ETIENNE 1-0
6 VERCAMMEN ROBERT 2038 - 1940 THIERENS CHRISTIAN 1-0
7 VERBRUGGEN JEAN 1832 - 1886 THEUERKAUFF OLIVIER ½-½
8 VERSCHOREN RUDY 1722 - 1846 WINANTS HENRI 0-1
< 2054 > < 2060 >

Aangezien de opstellingen van CREB de eerste twee rondes nogal wat verschillen vertoonden, was het afwachten hoe sterk de Brusselaars vandaag voor de dag zouden komen. Dat viel uitendelijk goed mee, zodat we - ondanks weer heel wat afwezigen bij ons (o.a. van de "steak béarnaise" zoals de dienster van ons vast restaurant wist op te merken) - nauwelijks elo minder hadden.

De vorige twee rondes viel er telkens een snelle remise te noteren en ook vandaag was dat het geval. In de partij van Philip werden vroeg de dames geruils en dan vond wit het opeens niet plezant meer. Philip had geen reden om te weigeren. Tenzij dat hij een half uur verveling later tot de conslusie kwam dat hij zin had om te schaken... Nu ja, de nul was weer van het bord.

Tegen [i]money time[/i] vielen de punten ons als rijpe appels - 't is 't seizoen - in de schoot. Maar stuk voor stuk verdiend! Steffs tegenstander trok al vrij vroeg in de opening op winst van de witte g-pion uit. Daardoor werden de boulevards richting zwarte koning geopend. Een korte schermutseling later bleef wit al een kwal en een stelling voor. Zwart liet het zich niet verder bewijzen.

Bert kreeg het type stelling dat hij ook in de vorige ronde had, maar met een essentieel verschil: zijn slechte loper geruild tegen een goed wit paard. Bert kwam opzetten op de koningsvleugel, investeerde daarbij een pion (die wit op een betere manier had kunnen pakken) en wist na een paar verdere onnauwkeurigheden van wit de [i]genoadestoet[/i] uit te delen.

Ik was net iets later ook klaar. Mijn tegenstander wist voor de partij, toen hij mijn naam opschreef, te vertellen dat (en zelfs op welke manier) ik eens tegen Jef Boey gewonnen had!? Voorbereiding zeker? Veel had hij er niet aan, want er kwam een andere variant op het bord. Een schijnoffer van zwart had niet veel effect en zijn koning bleef in het midden vastzitten. Hij dreigde evenwel alles dicht te schuiven en daarom gooide ik er maar een stuk tegenaan. Overigens volkomen correct denk ik. Fazit: zwart werd vlot gewalst.

Nog iets later haalde Mathias remise. Mat had het iets lastiger dan normaal en hoewel het eindspel materieel gelijk was, leken de zwarte torens wel heel veel activiteit te bezitten. Maar Mat houdt in zo'n situatie het hood meestal wel koel en zo bleef de partij binnen de remisemarge. Tussenstand 4-1.

Dat feest kon natuurlijk niet blijven duren. Rudy, die inviel op het achtste bord, slaagde er met zwart niet in enige activiteit te ontwikkelen en moest op de lange duur de duimen leggen.

Jean leek hetzelfde lot te ondergaan, maar in zijn passieve stelling zat genoeg rek om niet te begeven. Hij kreeg een paar pionnen voor een stuk en in het verre eindspel bleek een sterke vrijpion tegen dat paardbeest op te kunnen. Remise en dus 4,5-2,5.

Wim heeft nu twee rondes meegespeeld en maakte er telkens een sport van om een hele zaal op zich te laten wachten... Net als vorige ronde leek hij in een eindspel met een plusje terecht te komen. Blijkbaar was dat plusje toch minder groot dan gedacht en bovendien is een dubbel toreneindspel altijd een lastige klus, zodat na lang spelen tenslotte de vrede werd getekend.

Alles samen dus goed voor weer een zeer verdienstelijke overwinning met 5-3 (excuseer 18-14). De uitslag van Wirtzfeld is nog niet binnen, maar allicht nemen ze de leiding weer over en komen wij op een derde plaats. Volgende ronde is het de "onbetwiste topper" in 2A: Wirtzfeld 1 - TSM 1. :-D