IC ronde1: TSM1

TSM1 - Borgerhout2: 5-3

We hebben de eerste match van het nieuwe seizoen gewonnen. Fijn. Moeten we tevreden zijn? Nee...

Borgerhout had problemen met spelers uit de eerste ploeg die moesten afzeggen, en zo waren ze al een aantal basisspelers kwijt. De ploeg die naar ons lokaal afzakte was veel minder sterk dan verwacht. Een gouden kans om een voorsprong te nemen in de strijd tegen de degradatie!

Ik geloof dat Bert eerst klaar was. Hij overspeelde z'n tegenstander, zette alle stukken klaar voor de beslissende koningsaanval en won toen een kwaliteit met een elegante combinatie. Of dat was toch de bedoeling: Toen Bert de kwaliteit had gewonnen zag hij dat de zwarte toren er nog stond. Vreemd... Arg, gewoon stuk kwijt. Dit was toch wel een van de meest bizarre voorbeelden van schaakblindheid die ik de laatste jaren heb gezien...

Gelukkig hebben we Raf. Gewapend met een nieuwe ringbaard nam hij het op tegen een tegenstander die alles afruilde om naar een iets slechter eindspel te gaan. Het is nog heel scherp geworden, maar uiteindelijk won Raf toch verdiend, geloof ik.

Nog zo'n vaste waarde is Filip. Na een uur spelen dacht ik dat hij mat zou gaan, maar Filip is niet zo snel bang als ik. Hij verdedigde rustig en gaf een paard tegen drie pionnen. De witte stukken stonden niet klaar voor de veranderde situatie, en in de eindstelling had Filip een zestal pionnen meer.

Borden vijf en zes werden remise: Wim is denk ik nooit echt beter gekomen; ook nooit echt slechter. Philip speelde alles logisch, maar op een kritiek moment zat er nog een tussenzetje in een afwikkeling. Philip zag die truuk, en kon de geplande combinatie dus niet spelen. Een stuk minder tegen vage compensatie... Het zag er niet goed uit. Wat er dan allemaal is gebeurd weet ik niet, maar uiteindelijk was het 4-3 pionnen op de koningsvleugel, en toren tegen paard. Z'n tegenstander zag het niet zitten om te proberen winnen, en nam remise.

Dan was ik aan de beurt. Ik had Fallil Khalid rustig opzij geschoven. Een positioneel kwaloffer, gevolgd door pionwinst met sterke aanval. Kon niet misgaan. Maar toen zag ik in een oogwenk een snellere winst. Niet dus. Uiteindelijk mocht ik content zijn dat Fallil niet geloofde dat de extra kwal genoeg was om te winnen...

Piet moest winnen op het laatste bord. Ondanks tijdnood (en enige opschudding bij de onterechte claim van de tegenstander) lukte dat zonder problemen.

Steff dan. Steff gelooft niet in remise. Maar na bijna 6uur spelen moest hij het eindspel van toren tegen loper toch remise geven. Net daarvoor was het nog toren en drie verbonden vrijpionnen tegen toren en loper. Wegens de slechte positie van de zwarte koning moest dat winnen, maar in praktijk was het niet simpel. Pech.

We hebben twee punten laten liggen, en misschien een halfje cadeau gekregen. Hopelijk zullen het geen belangrijke punten worden...