Interclub ronde 3 - TSM1

TS
1 12424 DE WACHTER MATHIAS 2340 ½-½ 41718 BRKIC BAHRIJA 2314
2 30651 VANPARYS PHILIP 2213 ½-½ 9601 VAN HOEVE AB 2173
3 19224 DE CONINCK RAFAEL 2149 ½-½ 10634 KHONGHALOOS GALEH 2135
4 17779 VERHAEGEN WIM 2103 1-0 44458 DELAERE JEROEN 2120
5 34525 MANGELSCHOTS PETER 2082 0-1 41386 VERHAEGHE PHILIP 2073
6 52469 VERCAMMEN ROBERT 2086 0-1 44831 PROVOOST SIMON 2002
7 23281 VERBRUGGEN JEAN 1843 0-1 11096 SLOORE MARCO 1977
8 27201 CORBEEL LOUIS 1503 0-1 18872 ROEYGENS KOENRAAD 1808

"Armoe troef in TSM1" was de aankondiging op het forum voor de derde ronde. De voorspelling bleek maar al te waar.
Drie basisspelers konden er niet bij zijn (een beurs van Deense grieten en een verjaardagsfeestje in de Wink, of zo), en Bert werd uit TSM2 gehaald om het een beetje binnen de perken te houden. Jean werd weer ingeschakeld als troef op bord zeven, en Louis mocht het nog eens proberen op acht.
Aalter kwam opdagen in typestelling. Borden 1 tot 6 hadden we een licht overwicht op elo. De twee laatste borden hadden we duidelijk minder.

Raf had eerst gedaan. Tegen Galeh Kongaloos kwam hij eventjes goed uit de opening, maar een zwakke zet waarmee hij al eerder eens had gewonnen gaf zwart het initiatief. Ik heb niks gehoord van de analyse achteraf, maar een keer het afwikkelen begon was het snel gedaan: ongelijke lopers. Ik vond het nog grappig dat ze zo lang doorspeelden, maar ze zullen allebei te trots geweest zijn om remise voor te stellen.

Louis had rustig afgewikkeld naar een eindspel met zware stukken en elks een paard. Okay, wit had een heel licht initiatief over, maar een beetje fatsoenlijk verdedigen moest makkelijk remise opleveren. Niet als je pardoes een toren afgeeft natuurlijk.

Wim trok de score terug recht met een heel rechtlijnige zege. Het moet gezegd dat Jeroen Delaere de opening toch niet helemaal doorhad: zwart kwam heel simpel eerst beter en daarna met een petit combinaison gewonnen. Wim kwam van een trouwfeest en mocht waarschijnlijk nog altijd niet met de auto rijden. Misschien moeten we ook allemaal terugkeren naar de oude gewoontes en ladderzat aan het bord verschijnen! Ik zal het volgende ronde proberen...

Peter mag dat echter niet. Hij lag de vorige avond ook pas om 4 uur in een bed, maar het welke wilde hij niet zeggen. Die vrijgezellenfuiven toch... Soit, het trok op niet veel: Hij kwam waarschijnlijk gewonnen uit de opening, rekende dan wat teveel in plaats van gewoon de logische winstweg te spelen, en z'n voordeeltje verdween langzaam maar zeker. Nog remise weigeren om dan een stuk te blunderen. Tja.

Bert had ook wat last van het te diep nadenken. Maar het moet gezegd worden, in die stelling was het terecht. Heel moeilijk allemaal, maar wit speelde het goed. Simon Provoost speelde het heel sterk. In tijdnood nog een beetje prutsen hielp allemaal niet. Waarschijnlijk verdiende nederlaag, maar misschien ziet Fritz het anders. Interessante partij alleszins.
update: fritz zegt dat Bert wel degelijk gewonnen stond, tot twee zetten voor opgave... bummer!

Jean had een weer een intense stelling die heel de tijd op exploderen leek te staan. Op het eerste zicht vond ik wit iets beter staan, maar het zou goed andersom geweest kunnen zijn. Ergens een fout (tijdnood?) maakte het alleszins 0-4 op de laatste vier borden.

Philip had tegen Ab Van Hoeve z'n geliefde variantje op het bord waarmee hij voorig jaar nog Stephan Hautot veegde. Deze keer zag het er vies uit: tegengestelde rochades, en wit kwam toch gevaarlijk opzetten terwijl Philip enkel een dame had om mee aan te vallen. Maar het bleek allemaal in orde, en er werd afgewikkeld naar een paardeindspel met een pion meer voor wit, maar een vrije randpion voor zwart. Ik dacht nog even dat zwart winstkansen had, maar het werd remise. Ben eigenlijk benieuwd wat ze allemaal nog gezien hebben in de analyse...

Na twee ongelukkige verliespartijen in de twee eerste rondes wilde ik vooral geen derde 0. Vol ambitie om met wit remise te maken bereide ik een variantje voor waar wit geen gevaar loopt en rustig kan melken. En het kwam nog op het bord ook. 17 zetten op 3 minuten en een leuk plusje, zo wil ik altijd wel beginnen. Persoonlijk vond ik Brkic het maar zwakjes aanpakken: zijn uitleg dat de blokade van de gedekte vrijpion sterk was is een beetje te nimzovitchiaans. Zo zijn alle dubbelpionnen ook sterk omdat er een open lijn naast is, maar soit. Ik haalde zonder probleem een ruim voordeel zonder dat zwart iets kon doen. Toen hij een "uitdagende zet" deed (beats me waarom, want het verliest gewoon) won ik een stuk tegen wat prutskansen. Deze morgend nog snel in de computer gestoken, en de onmiddellijke winsten vlogen me langs de oren. Eigenlijk stom, want het was helemaal niet moeilijk, en ik had tijd genoeg. Maar ik dacht dat dames ruilen wel heel simpel zou winnen. Smerig eigenlijk, want al m'n pionnen werden geruild, en uiteindelijk had ik er nog maar eentje over. Ik ben toch nog niet helemaal zeker dat het toch niet gewonnen was (daarnet nog iets raar gezien), maar achter het bord lukte het me alleszins niet. Maar kom, ik kwam voor remise, en dat kreeg ik. Enkel ongeveer 4 uur later dan gepland.

mat